Anasayfa / TÜM HABERLER / YEREL HABER / Urfa Barosundan Dünya Kadınlar Günü Basın Açıklaması

Urfa Barosundan Dünya Kadınlar Günü Basın Açıklaması

(Ruha Haber Ajansı RHA)-Şanlıurfa Barosu, 8 Mart Dünya Kadınlar günü dolayısıyla Şanlıurfa Adliyesi önünde bir basın açıklaması yaptı.

Şanlıurfa Barosu Kadın Haklarından Sorumlu komisyon tarafından yapılan basın açıklamasında,”Dünya Emekçi Kadınlar Günü, her yıl 8 Mart’ta kutlanan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gündür. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır.Her yıl 8 Mart tarihinde kutlanan Dünya Emekçi Kadınlar Günüortaya çıkış noktası bakımından geçmişten günümüze ışık tutmaktadır.
8 Mart 1857 tarihinde ABD’nin New York kentinde 40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlaması; Ancak polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlar yüzünden mahsur kalması sonucunda 120 kadın işçinin can vermesiyle sonuçlanmıştır. 26 – 27 Ağustos 1910 tarihinde Danimarka’nın Kopenhag kentinde 2. Enternasyonale bağlı kadınlar toplantısında Almanya Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden ClaraZetkin, 8 Mart 1857 tarihindeki tekstil fabrikası yangınında ölen kadın işçiler anısına 8 Mart’ın Dünya Kadınlar Günü olarak anılması önerisini getirdi ve öneri oybirliğiyle kabul edilmiştir.
8 Mart, kadınların eşit işe eşit ücret talepleriyle 1857 yılında, adalet, barış ve eşitlik için başlattıkları uzun soluklu mücadelenin simgesi olan, hakları uğruna can verdikleri gündür.

Kadınların yaşamın tüm alanlarında yaşadığı ortak ezilmişliği ve mücadeleyi simgeleyen 8 Mart, dünyanın birçok ülkesinde ve Türkiye‘de kadınların hak ve eşitlik isteklerini dile getirdikleri, kadın olmaktan dolayı yaşadıkları sıkıntılara dikkat çektikleri, her türlü baskı ve şiddete karşı bir araya geldikleri, emekçi, amaçlarına ulaşmak için çaba veren, çalışan kadınların günüdür.Fakat ne yazık ki yaşamın her alanında var olan kadınlar, istihdamda, karar alma mekanizmalarında ve politikada nüfusları oranında temsil edilmemektedir.
Toplumda muhafazakârlığın ön plana çıkarıldığı bölgelerde, erkek hâkimiyeti kadınların özgürlüklerini tehdit eder boyuta ulaşmıştır.Kadınlara yönelik şiddetin en temel nedenlerinden biri toplumda yaygın olarak kabul gören ahlâk ve namus anlayışıdır. Kadını eve hapsetmek isteyen bu yaklaşım evde, işte ve sokakta kanıksanmıştır.
Kadın cinayetleri ve bunun sonucunda yaşanan aile dramları toplumun kanayan yarasıdır. Ülkemizde her yıl sayısız kadın cinayetlere kurban gitmekte, verilere göre 2018 yılının ilk 6 ayında katledilen 206 kadından 85’ini kimin öldürdüğü tespit edilmezken, 56’sı evli olduğu erkek tarafından, 16’sı erkek arkadaşı tarafından, 11’i oğlu tarafından, 11’i akrabası tarafından, 10’u tanımadığı biri tarafından, 10’u, 8’i ayrıldığı erkek arkadaşı tarafından, 5’i babası tarafından, 4’ü de boşandığı erkek tarafından öldürüldü.Bugün, mutfağında evlatlarına yemek pişiren annelerimizin, tarlasında orak sallayan, fabrikada tütün saran kadınlarımızın sevinçli günüdür.Kadın?
Kadın her 8 Mart’ta adına istatistikler tutulan, 9 Mart’ta da unutulandır.Bu zamana kadar birçok darbe aldı kadınlar. Dayak yediler, tecavüze uğradılar, sömürüldüler ve hatta öldürüldüler. Toplumdan dışlanma korkusu ile çoğu zaman yaşadıklarını itiraf bile edemediler.
Bugün, kadın emekçilerin aynı zamanda sömürüye, baskıya, zulme, haksızlığa, eşitsizliğe karşı tüm dünyada ve ülkemizde mücadelenin ve dayanışmanın günüdür. Bugün kadını aşağılayan, emeğini sömüren ve onu eril geleneğin hizmetçisi gören her türlü çağdışı zihniyetlere, bu zihniyetleri besleyen sistemlere karşı çıkma, omuz omuza durma günüdür.Bugün, özgür birey olma, geleceği kurma adına birlikte mücadele günüdür.Unutulmamalıdır ki kadın emekçilerin olmadığı, içinde yer almadığı hiçbir haklı mücadele kazanılamaz.Kadını dışlayan, onu birlikte düşünme, birlikte üretme, birlikte eşit ve insanca yaşama süreçlerinden kopartan her türlü uygulama ve anlayışlara karşı birlikte mücadele etmek kaçınılmazdır.
8 Mart, dünyada kadınların eşitlik, kalkınma ve var olma çabalarını dile getirdikleri gündür.
Her zaman emekten, insandan, özgürlük ve bağımsızlıktan, eşitlik ve hakkaniyetten, hukuktan ve adaletten yana olan biz Şanlıurfa Barosu olarak 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Gününü kutluyoruz.”dedi

Advert

İlginizi Çekebilir

Mersin’de hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

MERSİN-19.01.2023-HİBYA-Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Erdemli ve Yenişehir ilçelerinde düzenlenen operasyonda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan