Anasayfa / TÜM HABERLER / EKONOMİ / Enflasyonu soğutmak için

Enflasyonu soğutmak için

ABD haftalık işsizlik başvuruları verilerinin hala sıkı bir işgücü piyasasına işaret etmesi ve sürpriz şekilde beklentilerin üstünde açıklanan %2,9’dan %3,2’ye revize edilen ABD üçüncü çeyrek GSYH rakamının, FED’i enflasyonu dizginlemek için şahin duruşunu sürdürmek zorunda kalacağına 2023’te daha fazla para politikası sıkılaştırmasının gerekli olacağına ilişkin korkuları yeniden canlandırmasıyla doları güçlendirdiği bir güne başlıyoruz

Dün, S&P 500 ve Dow sırasıyla %1,5 ve %1,1 kaybederken, yarı iletken hisseleri ve faiz oranına duyarlı teknoloji ağırlıklı Nasdaq’ı %2,2 düşüşte kapatmıştı

Bu sabah ise; MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş AsyaPasifik hisse endeksi %0.69 gerileme kaydetti. Avustralya’nın S&P/ASX 200 endeksi %1,01 düşerken, Japon Nikkei %1 düşüşle açıldı.

Çin hisse senetleri de düşüşle açılırken, Pekin’in virüsü kontrol altına almak için katı sıfır-COVID politikasını terk etmesinin ardından Çin enfeksiyonlardaki artışla boğuşurken, Hong Kong borsası da durgunluk endişeleriyle düştü.

Bu sabah açıklanan veriler, Japonya’nın çekirdek tüketici enflasyonunun Kasım ayında %3,7 ile 40 yılın en yüksek seviyesine ulaştığını gösterirken, Son enflasyon rakamlarının, merkez bankasının büyük teşvik paketini gelecek yıl daha da geri çekeceğine dair piyasa beklentilerini canlı tutması muhtemel görülüyor.

Doların diğer altı para birimi karşısındaki değerini ölçen dolar endeksi % 0,057 düşüşle 104,32 seviyesinde , Euro, zayıf Euro bölgesi büyümesi, Ukrayna savaşı ve Fed’in şahin politika yolunun bir kombinasyonu nedeniyle son zamanlarda geniş baskı altında olan tek para birimi ile %0.16 artışla 1.061 $’dan işlem görmekte.

Verilerin ABD ekonomisinin daha önce bildirilenden daha hızlı büyüdüğünü göstermesinin ardından hazine tahvil getirileri karıştı ve getiri eğrisi tersine çevirme derinleşt

Bu arada petrol fiyatları, Rusya’nın Aralık ayında Baltık bölgesinden yaptığı ham petrol ihracatının düşeceği beklentileriyle yükseldi ve ABD genelinde yaklaşan bir Kuzey Kutbu fırtınasının bu tatil sezonunda nakliye yakıtı talebindeki büyümeyi söndürebileceğine dair endişeleri dengeledi. ABD ham petrolü %1,14 artışla varil başına 78,37 dolara, Brent ise %1,04 artışla 81,82 dolardan işlem görüyor. Diğer taraftan ise; bazı kaynaklar; Rusya’nın petrol ve gaz gelirlerinin beklentileri karşılaması halinde gelecek yıl döviz piyasasında yuan almaya başlayacağını belirterek, Batı finansına olan bağımlılığını azaltmak için tasarlanmış, hızlanan bir dolarsızlaştırma hareketinde yeni bir cephe açacağını söylediler.

Spot altının onsu %0,1 artışla 1.793,64 dolara yükseldi.

Gündeme baktığımızda Yurt içinde yabancı ziyaretçi sayıları , yurt dışında ise ABD’de kişisel gelir ve harcamalar, PCE verilerine odaklanacağız.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede, tahıl anlaşmasının uygulanması başta olmak üzere Ukrayna ve Suriye’deki son gelişmeler, NATO genişlemesi, F-16 tedarik süreci ve ziyaret takvimi ele alındı. Görüşmede, Bakan Çavuşoğlu, mevkidaşına terörle mücadelenin kararlılıkla süreceğini vurguladı.

Ekonomiye ilişkin “torba kanun” teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı. Buna göre TEDAŞ’a olan 2 bin lirayı aşmayan elektrik borçları silinecek. Özelleştirilen limanların kira süresi ise 49 yıla kadar uzatılacak. Hazine ve Maliyet Bakanlığı’na 200 milyar liralık ek borçlanma yetkisi de tanındı.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD’ye yaptığı ilk yurt dışı ziyaretinin ardından geldiği Polonya’da yaptığı açıklamada, “Washington’dan iyi sonuçlarla dönüyoruz” dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, “Danimarka gerçekten de Avrupa genelinde enerji geçişi için kilit noktada” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, “Cumhurbaşkanımızın açıkladığı 8 bin 506 lira, dolar kuru anlamında 20 yıllık iktidarımızda en yüksek dolar kuru olan asgari ücret” dedi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD tarafından Ukrayna’ya gönderilecek olan Patriot hava savunma sistemlerinin savaşın uzamasına yol açacağını ifade ederek, “Amacımız askeri çatışmanın çarkını döndürmek değil aksine bu savaşı bitirmek” dedi.

Japonya’da manşet enflasyon Kasım ayında Ekim ayındaki yüzde 3,7’den 31 yılın en yüksek seviyesi olan yüzde 3,8’e çıktı. Fiyatlar bir önceki aya göre yüzde 0,2 arttı.

ABD Başkanı Joe Biden, yazdığı makalede, ülkesinin ekonomik görünümü konusunda “iyimser” olduğunu söyledi.

ABD Senatosu, 2023 mali yılı için 1,7 trilyon dolarlık bütçe tasarısına onay verdi. ABD federal hükûmetine 2023 mali yılının son ereceği 30 Eylül 2023’e kadar finansman sağlayacak bütçe tasarısı 29’a karşı 68 oyla kabul edildi.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batılı ülkelerin Rus petrol ve gazına tavan fiyata uygulamasını ‘sömürgeciliğin devamı’ olarak tanımlayarak, “Çalmaya alışmışlar” dedi.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Advert

İlginizi Çekebilir

Turkcell’de “Sömestr Heyecanı” yaşanıyor

Turkcell mağazalarında ve Türkiye’nin sadece elektronik ürün satışı yapan ilk pazar yeri platformu Turkcell Pasaj’da sömestr tatiline özel fırsatlar başladı. 26 Ocak’a kadar sürecek “Sömestr Heyecanı” kampanyasında bilgisayar, a

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan