Anasayfa / TÜM HABERLER / EKONOMİ / Karışık seyir

Karışık seyir

2023’ün yılının ilk günlerini yaşarken, IMF Başkanı Kristalina Georgieva’nın pazar günü yaptığı açıklamada dünya ekonomisi için kritik değerlendirmelerde bulundu. ABD ve Çin gibi büyük ekonomiye sahip ülkelerdeki ekonomi yavaşlamasını örnek gösteren Georgieva, 2023’ün tüm dünya için zor bir yıl olacağı uyarısı yaptı. Bu açıklamanın ardından Çin’de imalat sektörü aktivitesi, artan COVID-19 vakalarının üretimi aksatmasının ve talep üzerinde baskı yaratmasının etkisiyle Aralık ayında keskin düşüş gösterdi. Çin’de imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Aralık ayında Kasım ayındaki 49,4 puandan 49,0 puana indi.

Asya piyasaları Çin’deki koronavirüs enfeksiyonlarının hızlı yayılmasının uzun vadede ekonomik büyümeye daha da zarar vereceği ve küresel tedarik zincirlerini engelleyeceği endişeleri ile birlikte düşüş yaşadı.

MSCI’nin Japonya dışındaki en geniş Asya-Pasifik hisse endeksi Çin’deki yaşanan endişeler neticesinde geçen yıl kapanış değerinin beşte birini kaybederek %1,3 düştü. Japonya Borsası bugün de kapalı olacak.

Japonya borsasının dün kapalı olmasına rağmen Nikkei vadeli işlemleri endeksi, son kapanışına kıyasla 25.655′ daha düşük işlem gördü.

Petrol, IMF’nin yavaşlayan küresel büyüme motorlarının daha zorlu 2023’ün habercisi olduğunu söylemesinin ardından yaşadığı yükseliş hareketi sonrasında düşüş gösterdi.

Brent ham petrol vadeli işlemleri yaşadığı yükselişin ardından %1,1 düşüşle varil başına 84,93 dolara geriledi, ABD West Texas Intermediate ham petrolü, ABD doları güçlendikten sonra varil başına %1,0 düşüş gösterdi.

Piyasalar bugün Türkiye ve Almanya’nın enflasyon rakamlarına odaklanacak. Enflasyon rakamlarının sıra ABD ve İngiltere imalat sektörü PMI rakamları da takip edilecek.

MANŞETTE ÖNE ÇIKANLAR

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), bazı ödeme ve para kuruluşlarının faaliyet izni kapsamını belirledi. TCMB’nin “Bazı Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Faaliyet İzni Kapsamlarının Tespitine İlişkin Karar”ı Resmi Gazete’de yayımlandı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yaptığı açıklamada, “Bulgargaz ile BOTAŞ arasında yarın önemli bir anlaşma imzalanacak. Türkiye, Bulgaristan’a doğalgaz satacak.” dedi.

İstanbul 2022’de Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu. Avrupa Hava Seyrüsefer Emniyet Teşkilatı’nın (EUROCONTROL) 2022 detaylı raporuna göre, İstanbul Havalimanı günlük ortalama 1156 uçuşla yıl genelinde Avrupa’nın en yoğun havalimanı oldu.

Çin’de Caixin Media ve IHS Markit imalat satın alma yöneticileri endeksi (PMI) Aralık ayında Kasım ayındaki 49,4 puandan 49,0 puana indi. PMI, son 5 aydır 50 baz puan olan başa baş seviyesinin altında gerçekleşerek daralmaya işaret ediyor.

Deloitte’nin şirketlerin mali işler direktörleri ile çeyrek dönemlerde yaptığı ankete göre, İngiliz şirketlerinin borçlanma ve tahvil ihraç etme iştahları 2008 global finansal krizinden bu yana görülen en düşük seviyeye indi. Kredi için talep de ortalama seviyelerin altına geldi.

İngiltere’de hükümeti artan yaşam maliyetleri karşısında düşük gelirli hane halklarına nakit desteği sağlayacak. Çalışma ve Emeklilik Departmanı tarafından yapılan açıklamaya göre, milyonlarca kişiye 2023 baharından itibaren yeni yaşam maliyeti desteği sağlanacak. Hükümet, 2022 yılında da 8 milyon düşük gelirli hane halkına 1200’er GBP destek sağlamıştı. Yeni mali yıl ile birlikte gelir testi yaptırmış hak sahiplerine 900 GBP Yaşam Maliyeti Ödemesi 3 taksit halinde verilecek.

Financial Times’ın haberine göre Avrupa Birliği, COVID-19 salgınının kontrol altına alınmasına destek için Çin’e aşı göndermeyi teklif etti.

İsrail Merkez Bankası yüksek enflasyonla mücadele için sıkılaşma döngüsünü sürdürerek faizi 2008’den beri en yüksek seviyeye çıkarttı.

Çin hükümetinin kamu şirketlerine 2023 yılının ilk dilimi olarak 17,06 milyon ton petrol ürünü ihracat kotası verdiği öne sürüldü.

Kaynak A1 Capital
Hibya Haber Ajansı

Advert

İlginizi Çekebilir

Turkcell’de “Sömestr Heyecanı” yaşanıyor

Turkcell mağazalarında ve Türkiye’nin sadece elektronik ürün satışı yapan ilk pazar yeri platformu Turkcell Pasaj’da sömestr tatiline özel fırsatlar başladı. 26 Ocak’a kadar sürecek “Sömestr Heyecanı” kampanyasında bilgisayar, a

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan