Anasayfa / TÜM HABERLER / EKONOMİ / Ziraat Mühendislerinden çiftçilere ‘ilaç uyarısı’

Ziraat Mühendislerinden çiftçilere ‘ilaç uyarısı’

( ŞANLIURFA – RHA ) Türkiye pamuğunun yüzde 41’ini üreten Şanlıurfa’da hasat mevsimi başladı. Mühendisler, koza açma ve yaprak dökücü ilaçların zamanında kullanılması noktasında çiftçilere uyarılarda bulundu.

‘Beyaz Altın’da hasat mevsimi başladı. Makineli hasattan önce uzmanlar, çiftçilere uyarılarda bulundu. Çiftçilerin geç olmadan koza açma ve yaprak dökücü ilaçları vaktinde kullanmaları noktasında uyarılar yapıldı.

‘KOZA AÇICISINI KOZA OLGUNLAŞTIĞINDA ATILMASI GEREKİR’

Uzmanlar, şunları kaydetti:”Makinalı hasatla pamuk hasat etmeyi düşünen üreticilerimizin yaprak dökücü bitki gelişim düzenleyicisi, koza açıcısını koza olgunlaştığında atılması gerekir.  Aksi takdirde olgunlaşmayan koza, zamanı gelmediğinden açmaz ve pamuk toplama makinesi birinci seferde almadığından tekrar aynı tarlaya ikinci kez makinin girmesi gerekir. O da ayrı bir masraf olur.

‘KOZADAN SU AKARSA OLGUNLAŞMAMIŞ DEMEKTİR’

Koza keskin aletle kesilir. Şayet rahatça kesilirse ve koza sıkıldığında içerisinden su akarsa olgunlaşmamıştır. Pamuğumuzun ilaçlama zamanı gelmemiştir. İlaçlama yapılmaz. Şayet kesmeye çalıştığımız koza, zorla kesiliyorsa ve içi liflenmişse ve çekirdeğin etrafı açık kahverengi veya koyu kahverengi olmuşsa bu kozanın, ilaçlama vakti gelmiş ve derhal uygulanabilir. Söz konusu ilacı uygulamaya çalıştığımız pamukta daha önce yaprak biti, emici böcek varsa pamuk yaprağı dökmede zorlanır.”

Advert

İlginizi Çekebilir

Turkcell’de “Sömestr Heyecanı” yaşanıyor

Turkcell mağazalarında ve Türkiye’nin sadece elektronik ürün satışı yapan ilk pazar yeri platformu Turkcell Pasaj’da sömestr tatiline özel fırsatlar başladı. 26 Ocak’a kadar sürecek “Sömestr Heyecanı” kampanyasında bilgisayar, a

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan