Anasayfa / TÜM HABERLER / YAŞAM / ‘Et piyasasında hükümetin önlem alması lazım’

‘Et piyasasında hükümetin önlem alması lazım’

(ŞANLIURFA-RHA) Bakanlık özellikle artan et tüketimine cevap vermek için harekete geçti. Düğmeye basan yetkililer dışarıdan ekonomik hayvan ithalatı yapmaya karar verdi. Güneydoğu Asya ülkelerinden yapılacak hayvan ithalatının pahalı olmasından dolayı vatandaşı sevindirirken, üreticiler ise durumdan memnun değil. Üreticiler yapılacak ithalatın üreticiyi küstürebileceğini düşünüyor.

GÜMRÜK VERGİSİ DÜŞÜRÜLDÜ

Bakanlar Kurulu Kararı’yla yaban sığırı olarak bilinen Bibos ve Peophagus alt cinsi sığırların gümrük vergisi yüzde 135’ten yüzde 26’ya düşürüldü. Hükümet, kırmızı et fiyatını düşürmek için son çare olarak Güneydoğu Asya’da özellikle Hindistan ve Tibet’te yaşayan yaban sığırlarının ithalatına yöneliyor. Avrupa’da ve Latin Amerika’da yeterli sayıda hayvan bulunamaması nedeniyle Asya’dan hayvan ithalatı yapılması için bu bölgede yaşayan Bibos ve Poephagus alt cinsi sığırların gümrük vergisi yüzde 135’ten yüzde 26’ya düşürüldü. Bakanlar Kurulu’nun Resmi Gazete’nin 27 Haziran 2017 tarihli sayısında yayınlanan Kararı ile  gümrük vergisi düşürülen iki cins hayvan ise dikkat çekti. Yaban sığırı olarak bilinen ve Güneydoğu Asya’da yaşayan Bibos ve Poephagus.

AĞIRLIKLARI BİR TONA KADAR ULAŞABİLİYOR

Bu karar, Avrupa ve Latin Amerika’da yeterli sayıda hayvan bulunmaması nedeniyle Asya’nın da devreye alınması olarak yorumlandı. Hint dilinde gur, Bibos gaurus- Bos gaurus. Seladang, Gayal, Mithun, Hint bizonu, yaban sığırı, cangıl sığırı, olarak bilinen Bibos ırkı sığırlar ağırlıklı olarak Hindistan’da yaşıyor. Gaur, yabanıl boynuzlugillerin en irisi olarak biliniyor. Alnı geniş, boynu kısa ve kalın iri bir hayvan olan bu sığır ırkının yüksekliği 2 metre, boyu 2.5 ile 3.5 metre,ağırlığı ise 1 tona kadar ulaşabiliyor. Şu döneme kadar kasaplık Sığır İthalatı yapılan ülkeler: Avustralya, ABD, Brezilya, Macaristan, Estonya, Litvanya, Letonya, Fransa, Avusturya, Slovakya, İsveç, Çek Cumhuriyeti.

ÇİFTÇİ: İTHAL EDİLEN HAYVANLARI FİRMA, İTHALATÇI ET OLARAK PİYASAYA SÜRMÜYOR

Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, firmaların etleri piyasaya sürmediğini ifade ederek şunları söyledi:

“Türkiye et ithalatı şu an yerinde bir karar ama bu ithalat 3 aya sınırlamalı üreticinin elinde çok az sayıda besicilik hayvanı mevcuttur. Yayla ve özelikle Doğu illerinde yeni mahsul kuzu, büyük baş satılması gereken çok sayıda hayvan mevcut, yalnız üretici satmıyor. Sebebi daha da yükselmesi iç Anadolu, Doğu Anadolu yeni mahsul yaylım mali çıkmış olup satılması lazım, Güneydoğu Anadolu Bölgesi satmış olup piyasaya daha yükselmesi engellenmiştir. Bakanımıza sesleniyorum, ithal edilen hayvanları firma ithalatçı et olarak piyasaya sürmüyor. Onlar da stokçuluk yapıp canlı hayvan çiftliklerde bekletmektedir. Hükümetin önlem alması lazım, bahar ve yaz aylarında besicilik az olup çiftçimizi fazla etkilemez, ayrıca doğrudan kırsal kesime destek vermesi lazım.”

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan