Anasayfa / TÜM HABERLER / YAŞAM / Bu bayramda kurban kesemeyebilirsiniz!

Bu bayramda kurban kesemeyebilirsiniz!

(ŞANLIURFA-RHA) Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, “İnsanlar yetiştirdikleri hayvanları kurbanda pahalı olacak diye şimdi satmıyor. Fiyatlar yükselecek. Fiyatlar kurbanda cep yakacak. Eğer dışarıdan hayvan bulup kurban zamanı getirmezse fiyatlar artacak” dedi.

Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, bu yıl kurbanlık fiyatlarının cep yakacağını, 1000 liranın altında kurbanlık bulunamayacağını söyledi. Öyle ki Kurban Bayramı’na sayılı haftalar kala vatandaşın en çok merak ettiği sorulardan birisi de kurban fiyatlarının ne kadar olacağı…Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi ise fiyatların yükseleceğini ve en çok da küçükbaş hayvanlara rağbet olacağını ifade etti.

ÇİFTÇİ: BÖYLE BİR YASAK ZATEN VARDI, AMA UYGULANMIYORDU

Hayvancılık sektöründe ithalatta gümrük vergisinin düşürülmesi, dişi düve kesiminin yasaklanması ve et fiyatları tartışmasıyla birlikte, kurban bayramı öncesi kurbanlık fiyatları merak konusu oldu. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, dişi düve kesimine yasak getirildiğini ve kurbanlık olarak sevkine izin verilmeyeceğini açıkladı. Şanlıurfa Canlı Hayvan Pazarı Derneği Başkanı İzzet Çiftçi, dişi düve kesiminin zaten yasak olduğunu, ancak yeniden gündeme getirilmesinin caydırıcı olacağını belirterek, kararı olumlu bulduklarını ifade etti. İzzet Çiftçi, “Böyle bir yasak zaten vardı, ama uygulanmıyordu. Bunun doğru bir karar olduğunu düşünüyoruz. Hayvan sayısının çoğalmasını sağlamalıyız. Normalde de düve kesilmemesi lazım. Dişi olmazsa üretimi yapamayız. Biz bunu baştan beri savunuyoruz” dedi.

‘İNSANLAR YETİŞTİRDİKLERİ HAYVANLARI KURBANDA PAHALI OLACAK DİYE ŞİMDİ SATMIYOR’

Piyasada kuzu bulunamadığını dile getiren Çiftçi, bu yıl kurbanlık fiyatlarının yüksek olacağını belirtti. Geçen yıla göre artış olacağını savunan Çiftçi, “İnsanlar yetiştirdikleri hayvanları kurbanda pahalı olacak diye şimdi satmıyor. Fiyatlar yükselecek. Fiyatlar kurbanda cep yakacak. Eğer dışarıdan hayvan bulup kurban zamanı getirmezse fiyatlar artacak. Küçükbaş kurbanlıklar bu yıl 1000 liranın üzerine kesin çıkar, kesinlikle altında bulunmaz. Şu anda bile küçükbaş hayvanlar 750-800 liraya mal oluyor. Büyükbaş kurbanlıklar ise 18 bin liraya kadar çıkabilir” dedi.

‘KURBAN BAYRAMI’NDA BU SENE RAĞBETİN KÜÇÜKBAŞTA OLMASINI BEKLİYORUZ’

Başkan İzzet Çiftçi, bu sene ki Kurban Bayramı’nda rağbetin daha çok küçükbaşa olacağını ifade ederek,”Bu sene Kurban Bayramı’nda beklentimiz fiyatın aşağı doğru yönlü seyretmesine bağlı. İnsanlarımız halkımız ucuz et bu sene almakta zorlandı ama kurban bayramından da fiyatların düşmesi ile beraber fakir işçi kesiminin asgari ücretle çalışan işçilerimiz kurbanı almakta bu sene zorluk çekmezsin. Devletten beklediğimiz standart bir fiyata düşmesi makul seviyelerde seyretmesi ve aşağı yönlü yukarı yönlü hareketin olmaması, fiyatların iniş çıkışlı olmaması önemlidir. Devletten beklediğimiz ithal edilen hayvanların sağlıklı olması, yöremize ülkemize uyumlu olması, büyük çiftliklerin işletmelerin firmaların stokçuluğa yeltenmemesi.Ama umudumuz var, bu sene kurban fiyatların uygun olmasını bekliyoruz. Kurban Bayramı’nda bu sene rağbetin küçükbaşta olmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

‘İTHAL EDİLEN HAYVANLARA HALKIMIZIN RAĞBET GÖSTERMİYOR’

İthal edilen hayvanlara vatandaşın rağbet göstermediğine dikkat çeken Çiftçi, konuşmasına şöyle devam etti:

“İthal edilen hayvanlara halkımız rağbet göstermiyor. Yurtdışından gelen hayvanların ülkemizdeki hayvanlardan lezzetli olmadığını biliyoruz.Ancak bu ithal edilen hayvanlar yemek firmaları, fabrikalar, askeri alanları büyük İstanbul,Ankara,İzmir gibi Batı illerinde kesilmektedir. İthal edilen hayvanlarla ilgili İç Anadolu, Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Karadeniz Bölgesi’nde rekabet yok derece azdır. Benim fikrim ve kanaatimce bu sene dişi hayvanların kesilmemesi, büyükbaş veya küçükbaş olsun yasaklanması gerekir. Belediyelerin,Tarım İl Müdürlüğü’nün,jandarmaların denetimi sıkılaştırması lazım. Özellikle buradan çağrıda bulunmak istiyorum Erzurum’da Maraş’ta dişi koyunlar hızlı bir şekilde kesilmektedir. Kesilen dişi hayvanların hepsi de gebedir, bir an önce önlem alınması lazım.”

Advert

İlginizi Çekebilir

Bakan Yanık: “SED’i memur maaş zammı oranında artırdık”

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, ihtiyaç sahibi ailelere çocuklarının okul ve diğer masraflarını karşılamaları için ödenen Sosyal ve Ekonomik Destek (SED) miktarının memur maaşlarına yapılan yüzde 30 zam oranında artırıl

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan