Anasayfa / TÜM HABERLER / KÜLTÜR-SANAT / Göbeklitepe’de Aborijin izleri

Göbeklitepe’de Aborijin izleri

Edinburg Üniversitesi’nden şaşırtan keşif: Göbeklitepe’de gün yüzüne çıkarılan tabletlerin üzerindeki çizimler Aborijinlerinsembolleri ile aynı!

Şanlıurfa‘daki Göbeklitepe kazıları tüm dünyayı şaşırtmaya devam ediyor. Edinburg Üniversitesi’nin yaptığı yeni bir çalışmada 45 ila 65 ton arasındaki sütunlar üzerinde Avustralya‘nın yerel kavmi Aborijinlerin kullandığı bir sembol keşfedildi. Ortasında bir çizgi bulunan uçları birbirine dönmüş iki adet “u” şeklindeki sembollerin Göbeklitepe’nin Güney Amerika‘daki eski kavimler haricinde başka kültürlerle de bağlantılı olabileceği ihtimalini gündeme getirdi. Araştırmacı ve yazar Bruce Fenton’a göre Göbeklitepe’yi Aborijinler inşa etmiş olabilir.

ARNHEM LAND’DAKİLER GİBİ
Kültürler arası bir analiz gerçekleştiren Fenton, Avustralya’nın kuzeyindeki Arnhem Land bölgesi ile Göbeklitepe’yi kıyasladı. Fenton iki bölgede de birbirine benzer birçok sembol ve motif tespit etti. Fenton’a göre üzerinde iki adet u harfine benzer şeklinde bulunduğu sembolü Aborijinler, “Karşılıklı bir şekilde oturan ve bilgilerini paylaşan iki insanı” tasvir etmek için kullanıyor. Taşların üzerinde bulunan ve üzerinde iç içe geçmiş halkalar ve zikzak şeklindeki çizgilerin yer alan başka bir sembol de ortak çıktı. Aborijinlerin bu sembolü su kaynaklarını ifade etmek için kullandıkları belirtiliyor. Fenton taşların üzerindeki hayvan figürlerinin çoğunun totem olduğu belirtiliyor. Göbeklitepe’de bulunan bir kadın figürüyle Aborijinlerin Yingarna ismini verdikleri tanrıları da benzer özelliklere sahip. Fenton Göbeklitepe’deki oyarak yapılan şekillerin, iklim değişikliği nedeniyle meydana gelen doğal afetleri Aborijinlerin Şamanizm’e benzer inançlarıyla durdurmaya çalıştıklarını öne sürüyor. Fenton’a göre dönemin halkı felaketlere tanrıların neden olduğunu düşünmüş ve Göbeklitepe’yi de felaketlere engel olmak için inşa etmişti. Uzman, Göbeklitepe’de bulunan hayvan şekillerinin, türü tükenmiş olan hayvanların ruhuna seslenmek için yapıldığını belirtiyor.


Keşfe konu olan görüntünün Aborijin sembollerine tıpa tıp benzemesi dikkat çekti.

İLGİNÇ KEŞİFLER
İngiltere’deki Edinburg Üniversitesi arkeologları bu yıl Göbekli Tepe‘de 13 bin yıl önce Dünya’ya bir kuyrukluyıldızın çarptığını ve Dünya’nın tüm dengesinin değiştiğini anlatan bir tablet bulmuştu. Sit alanında çanta taşıyan tanrı tasvirlerinin Güney Amerika halklarından kalma eserlerdeki tasvirlerle birbirine benzediği ortaya çıkmışı.

sabah

Advert

İlginizi Çekebilir

Yaşar ve Beyaz ailesinin mutlu günü

Şanlıurfa Kasr-ı Saadet düğün salonunda iş adamı Abdurahman Yaşar'ın oğlu Yusuf Yaşar Ak parti Eyyübiye …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan