Anasayfa / TÜM HABERLER / YEREL HABER / Urfalı vekil, destekleme sorununu TBMM’ye taşıdı

Urfalı vekil, destekleme sorununu TBMM’ye taşıdı

(Ruha Haber Ajansı – RHA) Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, çiftçilerin sorunlarını Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne taşıdı. Sürücü, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle önerge verdi.

Sürücü, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:”Tarımsal üretimin doğa koşullarına olan bağımlılığı, tarım sektöründe çalışanların gelirlerinde, fiyat mekanizmasında ve bununla ilişkili bulunduğu diğer alanlarda istikrarsızlıklara neden olarak çeşitli sorunlara sebebiyet vermektedir. Bu ise tarım sektörünün korunup gözetilmesi için geçerli bir neden olmakla beraber, tarım sektörünün besinsel ihtiyaçları karşılamak gibi hayati ve diğer sektörlere hammadde temin ederek kısmen de olsa iktisadi kalkınmanın finansörü olmak gibi bir görevi üstlenmektedir.

Türkiye’de tarımın ekonomi ve istihdam içindeki payının küçümsenemeyecek kadar büyük olması geçmişten beri bu sektörün gündemde olmasına neden olmuş, fakat bu alandaki sorunlara yönelik kalıcı çözümler bulunamamıştır. Özellikle destekleme politikalarının rasyonaliteden uzak, çoğu kez popülist kaygılara dayandırılması, tarım sektörünün diğer alanlarında var olan sorunlara çözüm bulunmasına engel oluşturmuştur.

Türkiye’de tarım sektöründe yaşanan olumsuzluklar günden güne artarak çiftçiler üzerindeki baskıyı daha da arttırmaktadır. Çiftçinin girdi maliyetlerinin fazla olmasının yanı sıra bir de elektrik şirketlerin çiftçilere ödenen desteklemelere el koyması çiftçiyi mağdur etmektedir. Görüşlerini aldığımız bir çiftçi 100 dönümlük buğday için şu hesabı tutmuştur:

Tarla sürmek, ilaçlamak, ekin ve harman için aşağı yukarı 500 lt mazot gitmektedir.

Şimdiki mazot fiyatı 500*6500=3250 TL

4 ton (4000kg) tohum için 4*1500=6000

İlaçlama için 4 bin

Alt gübre için 3000 kg*3250=9750

Üst gübre için 3000 kg*3000=9000

Biçmek için biçer parası 2000.

Bir çiftçinin ekin ve hasat dönemi içerisinde 31 bin TL masraf çıkmaktadır. Normal şartlarda 100 dönüm buğday en iyi verimi verirse 650 kg verir. Geçen sene buğdayın kg fiyatı 800 TL idi 6500*800kg= 52000 yapmaktadır. Masrafa yaklaşık olarak 25 bin TL elektrik borcu da eklendiğinde, çiftçiye kalan sadece 4 bin TL borç olmaktadır. Çitçiler 6 Eylül 2018 yılında yayımlanan 30527 Sayılı “Tarımsal Sulamaya İlişkin Vadesi Geldiği Halde Ödenmeyen İşletme Ve Bakım Ücreti veya Su Kullanım Hizmeti Bedeli ile Elektrik Borcu Bulunan Çiftçilerin Borçlarının Tarımsa Desteklemeden Alınmasına İlişkin“ tebliğin derhal kaldırılmasını talep etmektedirler. Ziraat Odasına kayıtlı çiftçileri kapsayan bu durum özellikle tarımın merkezi olan Şanlıurfa halkını ciddi şekilde etkilemektedir. Şanlıurfa tarım şehri ve yöre halkı tarımla geçimini sağlamaktadır. Prim kesintisinden sonra desteklemelere de el konulması Şanlıurfa halkını daha da mağdur etmektedir. Viranşehir, Ceylanpınar, Siverek, Suruç, Akçakale, Harran, Hilvan, Birecik ve Bozova bu durumdan etkilen ilçelerden sadece birkaçı. Şanlıurfa’nın sadece Viranşehir ilçesinde 7-8 bin çiftçi bu durumdan etkilenmektedir. Tüm durum göz önünde bulundurulduğunda sayının büyüklüğü dikkat çekmektedir.

Bu Bağlamda;

  1. Çiftçilerin mazot, gübre ve zirai ilaçlamalardan dolayı girdilerinin yüksek olduğu bilinmektedir. Bakanlığınızın çiftçilerin masraflarını düşürecek bir çalışması olacak mıdır?
  2. Bakanlığınız yukarda bahsi geçen 30527 sayılı tebliğe bir çözüm getirmeyi düşünmekte midir?
  3. Türkiye ekonomisindeki yeri azımsanmayacak kadar payı büyük olan tarımı iyileştirmek adına Bakanlığınızın projeleri var mıdır?
  4. Desteklemelerine el konulan çiftçiler için herhangi bir çalışma olacak mıdır?
  5. 30527 Sayılı “Tarımsal Sulamaya İlişkin Vadesi Geldiği Halde Ödenmeyen İşletme Ve Bakım Ücreti veya Su Kullanım Hizmeti Bedeli ile Elektrik Borcu Bulunan Çiftçilerin Borçlarının Tarımsa Desteklemeden Alınmasına İlişkin“ tebliğden dolayı mağdur olan kaç çiftçi vardır?
  6. Özel gezinti araçları olan “yat”lara KDV’siz mazot verilirken çiftçilere de böyle bir düzenleme yapılacak mıdır?”
Advert

İlginizi Çekebilir

Mersin’de hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı

MERSİN-19.01.2023-HİBYA-Mersin İl Jandarma Komutanlığı ekiplerince Erdemli ve Yenişehir ilçelerinde düzenlenen operasyonda kesinleşmiş hapis cezası bulunan 2 şahıs yakalandı. 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan