Anasayfa / TÜM HABERLER / Sarıkamış Şehitleri törenlerle anıldı

Sarıkamış Şehitleri törenlerle anıldı

Sarıkamış Harekatı sırasında soğuktan donarak hayatlarını kaybeden Sarıkamış Şehitlerimiz, 105. yıl dönümünde törenlerle anıldı.

Türkiye’nin birçok ilinden ve yurt dışından genç, yaşlı çok sayıda vatandaş, sabahın erken saatlerinde, “Asım’ın nesli asrın yürüyüşünde” sloganıyla “Türkiye Şehitleriyle Yürüyor” etkinliğine katılmak üzere, Sarıkamış ilçesinin Soğanlı ve Allahuekber Dağları arasındaki Kızılçubuk Zirvesinde bir araya geldi.
Bakan Kasapoğlu, Sarıkamış ilçesindeki otelde “Türkiye Şehitleriyle Yürüyor” sloganıyla düzenlenen Sarıkamış Şehitlerini Anma Programında yaptığı konuşmada, ecdadın emanetinin ilelebet payidar kalacağını söyledi.

Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri, ellerindeki meşalelerle, kayak merkezinden indi. Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, bitiş noktasında ellerine aldıkları meşalelerle, metal üzerine gazlı bezle hazırlanan “Sarıkamış 105. Yıl” yazısını ateşledi.

Birinci Dünya Savaşında Enver Paşa komutasındaki Osmanlı ordusunun, Rus işgali altındaki toprakları kurtarmak için başlattığı ve 90 bin askerin şehit olduğu Sarıkamış Harekâtının 105. yılı anma etkinlikleri kapsamında düzenlenen etkinliğe, soğuk havaya rağmen Meclis Başkanvekili Celal Adan, Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu ile Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanı sıra Kars Valisi Türker Öksüz, AK Parti Kars Milletvekilleri Ahmet Arslan, Yunus Kılıç, Sarıkamış Kaymakamı Recep Koşal, Ağrı Belediye Başkanı Savcı Sayan, Kafkas Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Hüsnü Kapu, AK Parti İl Başkanı Adem Çalkın ve protokol üyeleri ile çok sayıda vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi.

Yarınlara daha güçlü yürüyeceğiz
Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, Sarıkamış’ta 105 yıl önceki şehadet yürüyüşünü anmak üzere bir arada olduklarını belirterek, “Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençlerimizin buna katılması, geleceğimiz adına, yarınlar adına umut vericidir. Bu kutsal emaneti gençlerimizin devralmasıyla yarınlara daha güçlü yürüyeceğiz. Davamız, inancımız, gayemiz odur ki kutsal emaneti yukarı seviyelere taşıyarak gelecek nesillere yani gençlere teslim etmektir” dedi.

Yarınlara daha güçlü yürüyeceğiz
Bakan Kasapoğlu, gazetecilere yaptığı açıklamada, şehadete yürüyüşü yürekten hissetmenin gururunu, binlerce insanla yaşadığını söyledi.
Katılımın kendisini sevindirdiğini ifade eden Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Muharrem Kasapoğlu, şöyle konuştu:
“105 yıl önceki şehadet yürüyüşünü anmak üzere bir aradayız. Anlamlı yürüyüşü gerçekleştirmek bize nasip oldu. Şehadete yürüyüşü hissetmek, bu bilinci, ruhu diri tutmak adına bu faaliyet çok anlamlı ve önemli. Her yıl buraya gösterilen teveccühün farklı ve güçlü bir şekilde artması bizleri mutlu ediyor. Türkiye’nin dört bir yanından gelen gençlerimizin buna katılması, geleceğimiz adına, yarınlar adına umut vericidir. Bu kutsal emaneti gençlerimizin devralmasıyla yarınlara daha güçlü yürüyeceğiz.”

Onlar kendilerini Allah’a teslim etmişlerdi
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli de Sarıkamış’ta verilen mücadelenin kahramanlık örneği olduğunu vurguladı.
Sarıkamış’ta 105 yıl önce yaşananları anmaktan asla vazgeçmeyeceklerini dile getiren Pakdemirli, “60 bine yakın şehit vermişiz. Sadece Allahuekber’i geçerken 37 bin şehit vermişiz. Rus Kuvvetler Komutanı Petrovitç, “Birinci sıradaki askerleri görüyorum, 9 tanesi yerde elleri donmuş, ikinci sırada askerler cephane sandıklarını taşırken donmuşlar.’ diye anlatıyor. Rus Kuvvetler Komutanı, ‘Bizim onları teslim alma imkanımız olmamıştı, onlar kendilerini Allah’a teslim etmişlerdi.’ diye anlatıyor. Büyük bir dram, aynı zamanda minnetle anmamız gereken, asla ve asla unutturmamamız gereken bir konu. Gençlerimiz ecdadının ne yaptığını bilirse, daha emin adımlarla bayrağı ileri taşıyacaktır” dedi.

Sarıkamış milletin en hazin ve en çetin hikayesine şahitlik edilen yerdir
Meclis Başkanvekili Celal Adan da, MHP olarak geniş bir katılımla Sarıkamış’ta bulunmaktan dolayı onur duyduğunu belirterek, “Sarıkamış, hem ciğerimizi yakan, hem de yüreğimizi kabartan destandır. Kanlı yenilginin değil, şanlı bir direnişin yeridir. Sarıkamış olmasaydı Anadolu, ne Türk ne hür olurdu. Türk milleti, ezanı, bayrağı hür bir millet olarak hayatını devam ettiriyorsa Sarıkamış’a bağlıdır. Önemli bir yerde bulunuyoruz. Önemli bir tarihe şahitlik eden yerde bulunuyoruz. Cenabı Allah’a şükrediyoruz. Sarıkamış anma etkinliklerini milletimizin birliğine, devletimizin yüceliğine vesile olmasını dilerim” diye konuştu.

Şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz
“Bastığın yerleri toprak diyerek geçme, tanı, Düşün altındaki binlerce kefensiz yatanı, Sen şehîd oğlusun, incitme, yazıktır, atanı,
Verme, dünyaları alsan da, bu cennet vatanı” dörtlüğünü dilinden düşürmeyen Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim Araştırma ve Koordinasyon Genel Müdürlüğü Dire Başkanı Ferudun Cemal Sofuoğlu, “Sarıkamış Harekatı’nın 105. yıl dönümünde şehitlerimizi saygı, rahmet ve minnetle anıyoruz” diyerek bir görevi daha hakkıyla yerine getirmenin sevincini yaşadıklarını ve emeği geçen herkese ve özellikle gençlere teşekkür ettiğini belirtti.
Gün içinde açılışı gerçekleştirilen ve gece ışıklandırması yapılan kardan heykellerin önünde hatıra fotoğrafı çektiren vatandaşların heyecanı dikkatlerden kaçmadı.

Advert

İlginizi Çekebilir

Urfa’da silah kaçakçılığına geçit yok!

Şanlıurfa İl Emniyet Müdürlüğü yaptığı çalışmalarla kentte silaj kaçakçılığına geçit vermiyor. 6136 SKM suçunun önlenmesine …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan