Anasayfa / TÜM HABERLER / EKONOMİ / Alternatif ürünler çiftçilerin yüzünü güldürüyor

Alternatif ürünler çiftçilerin yüzünü güldürüyor

( ŞANLIURFA – RHA ) Tarımın başkentti Şanlıurfa’da alternatif ürünler yetiştirilmeye başlandı. Pamuk, mısır ve buğdayın ardından çiftçilerin yeni tercihi fındık, çilek, patates gibi birçok ürün oldu.

Güneydoğu, GAP projesi ile birlikte makus talihini yenmeye başladı. En önemli tarım arazilerine sahip Şanlıurfa, sulama projeleriyle birlikte tarımda adından sıkça söz ettirmeye başladı. Çiftçiler, pamuk, buğday, mısır ve arpanın yanı sıra fındık, çilek, patates ve daha birçok yeni ürün yetiştirilmeye başlandı.

ÜRÜN DESENİ DEĞİŞİYOR

 GAP ile gelen suyun bölgenin ürün desenini değişmeye başladı. Özellikle narenciye ve çilekten sonra bölgede yetişen fındık, ekonomiye önemli katkılar sağlayacak. Fındığın Karadeniz bölgesinin ekonomisine nasıl katkı sağladıysa GAP bölgesine de olumlu katkı sağlayacağı öngörülüyor.

ÇİFTÇİ, EKONOMİK GETİRİSİ DAHA YÜKSEK ÜRÜNLERE YÖNELDİ

Suruç Ovası’nda sulu tarım sayesinde ürün çeşitliliği ve verim arttı. Bölgede yalnızca buğday, arpa ve mercimek gibi ürünleri yetiştiren çiftçi, su sorununun giderilmesiyle ekonomik getirisi daha yüksek pamuk, patates, patlıcan, biber, domates, sarımsak, nane ve yeşil fasulye gibi tarım ürünlerine de yöneldi.

GÖRENLER ŞAŞIP KALIYOR

Suruç ilçesinde bir çiftçi 10 dönüm alanda fındık üretimi yapmaya başladı. Suruç’un Kızılhöyük köyünde çiftçilik yapan Abdulkadir Bulut, 10 dönüm arazisinde fındık yetiştirerek bölgedeki ürün desenine alternatif oluşturmayı başardı. Bulut,”Bölgede genellikle pamuk, arpa ve buğday yetiştiriliyor. Yetiştirdiğimiz fındıklar o kadar iyi ki Karadeniz fındığına rakip oldu. Görenler şaşırıyor. Meraklılara bahçemdeki fındıkları gösteriyorum. Bölgede bir ilki gerçekleştirdiğim için mutluyum. Çünkü pamuk ve hububata alternatif ürünler bulunması gerektiğini düşünüyorum. Ayrıca bu konuda bir öncülük yaptım için de mutluyum” diye konuştu.

 

Advert

İlginizi Çekebilir

Turkcell’de “Sömestr Heyecanı” yaşanıyor

Turkcell mağazalarında ve Türkiye’nin sadece elektronik ürün satışı yapan ilk pazar yeri platformu Turkcell Pasaj’da sömestr tatiline özel fırsatlar başladı. 26 Ocak’a kadar sürecek “Sömestr Heyecanı” kampanyasında bilgisayar, a

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan