Anasayfa / TÜM HABERLER / RÖPORTAJ / ‘Biz bu işin peşini bırakmayacağız’

‘Biz bu işin peşini bırakmayacağız’

(ŞANLIURFA-RHA) Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Karageçili Büyükşehir Belediyesi’nin ulaşımda yürüttüğü projelerle ilgili, ” Evet dediğim dedik diyorlar. Bu yapılanlar memlekete zulümdür. Ama biz bu işin peşini bırakmayacağız. Urfa halkının yanındayız” dedi.

Son günlerde Şanlıurfa’da bir trambüs, bir traleybüs ve bir de teleferik aldı başını gidiyor…Önceki ay traleybüs ve trambüs konusu gündeme gelmişken, bu sefer de gündeme Karaköprü ilçesine yapılması planlanan teleferik konusu gündeme geldi ve öyle ki bu teleferik konusu daha uzun süre Şanlıurfa gündemini meşgul edecek…

Bazı çevreler teleferik projesine kesin olarak karşı çıkıyor. Bir bakıma bu proje karşı çıkanlarında haklı sebepleri var. Öyle ki yapılması planlanan bölgede ne bir dağ turizmi, ne tarihi kalıntı, ne seyirlik manzara ne de ulaşım sıkıntısı var. Projeye karşı çıkanlarda bunların olmadığını savunup karşı çıkıyor. Ancak kentte projeye karşı çıkanlar kadar destekleyenlerde var. “Değişim’de Değişim Var” adlı röportajımızın bu haftaki konuğu Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Osman Karageçili oldu. Karageçili teleferik projesi ile ilgili, ” Turizme ne katkısı olacak ki! O teleferiğe binen bile olmaz. Sadece göstermelik için yapıyorlar. Gelip STK’larla bu konuyu tartışsınlar. Dediğim gibi en büyük sıkıntı trafik sorunudur” dedi.

Başkan Karageçili ile trambüsü, teleferiği, Şanlıurfa’nın trafik sorununu, yeni plaka dönemini konuştuk…İşte o röportajımızın tamamı…

Urfa’da troleybüs projesi hala tartışılıyor. Kimi olumlu kimi de olumsuz bakıyor. Bu proje gerçekten olumlu ya da olumsuz diyebilir miyiz?

Troleybüs prosesi ile ilgili bize hiçbir konuda bilgilendirme yapılmadı. Bizim hiçbir görüşümüzü almadılar. Tabi kendi yandaşları olan STK’lar ile görüşmüşler. Vatandaşlarla görüştüklerini söylüyorlar ama o kadar bilgim yok. Ancak geçtiğimiz günlerde yapılan troleybüs projesi tanıtım programında gereken cevabı hem belediye başkanına hem genel sekreterliğe hem de daire başkanlığına verdim. Bize bununla ilgili bir cevap da gelmedi. Açıkça söylemek gerekirse troleybüsün Urfa’ya hiçbir faydası olmayacak. Zaten belediye araçları garajlarda çürüyor. Buna rağmen belediye her geçen gün araç alıyor. Bu vatandaşlara hizmet etmek mi gerekir yoksa vatandaşın parasını boş yere harcamak mı gerekir? Urfalıların en büyük sorunu trafiktir. Biz bununla ilgili bir çözüm noktasına varalım, uyarılar yapalım, bunlarla oturup tartışalım. Şu anda Abide’den Balıklıgöl’e kadar olan güzergahta metro, troleybüs ya da raylı sistem yapılmasına karşıyız. Sadece bir oda başkanı olarak değil, Urfalılar da buna karşı. Artık troleybüs havaalanına mı gönderilir, cezaevine mi gönderilir, 800 Yataklı Devlet Hastanesine mi gönderilir, organizeye mi gönderilir bilemem ama biz buralara yapılmasına karşı değiliz.

Siz sadece troleybüsün şehir merkezine yapılmasına mı karşısınız?

Tabii ki söz konusu güzergaha yapılması kesinlikle kabul edilebilir bir durum değildir. Çünkü vatandaşlar burada rahat gezemez, esnaflarda alışveriş yapamaz. Bu proje Urfa’yı geliştireceği yerde Urfa’ya zarar verir. Halk otobüsleri garajda dururken yeni otobüsler alınıyor. Bunların amacı nedir? BELSAN bitirilmeye mi çalışılıyor? Urfalıların sonraları mı çözülmek isteniyor yoksa birilerine rant mı sağlanıyor?

Birilerine rant sağlanıyor diyebilir miyiz?

Tabii ki ortada birilerine rant sağlanıyor. Öyle değilse çıkıp ne şekilde yapıldığını açıklasınlar. Bu projenin ne kadara mal olduğunu, belki bu proje ile giden parayla Urfa’nın tüm trafik sorunu çözülür. Bugün Bağlarbaşı Mahallesi, SSK Caddesi, Eyyübiye Mahallesi’nin girişindeki trafik akışı, başlı başına bir sorundur. Bununla ilgili projeler yapılsın. Evren Sanayi’nin sorunlarına hala bir çözüm bulunmadı. Oto galericiler sitesinde araç park edecek elen bile yok. Belediyenin görevi vatandaşların parasını gereksiz bir şekilde harcamak değil, vatandaşların bu sorunlarını çözmek ve onlara hizmet etmek için vardır. Biz esnaflarla vatandaşlarla beraberiz.

Vatandaşlarla içi içe olduğunuzu söylediniz. Vatandaşlar bu projeye nasıl bakıyor?

Vatandaşlar bu projenin ne olduğunu bile bilmiyor. Onlara anlatılmamış. Buğday pazarı da şehrin içerisindedir. Taşınmak için bir yer tespiti bile yapılmadı. Bunlar hep Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda. Bu memleketin her tarafı sıkıntılıdır. Bu projeler yapılıyor da önce alt yapı oluşturulmalı. Bu sorunları önce çözsünle daha sonra bu projeleri uygulasınlar. Biz bu işin takipçisi olacağız. biz vatandaşların bize verdiği yetkilerle konuşuyoruz. Devletimizi, bayrağımızı, Türkiye’nin bütünlüğünü, Cumhurbaşkanımızı seviyoruz. Cumhurbaşkanımız vatandaşların sorunlarla ilgilenilmesini istiyor ama Büyükşehir Belediyesi bizi dinlemiyor, hesaba almıyor.

Bu projeler uygulanırken tek taraflı mı yapılıyor, istediklerini yapma gibi bir izlenim mi veriyorlar?

Evet dediğim dedik diyorlar. Bu yapılanlar memlekete zulümdür. Ama biz bu işin peşini bırakmayacağız. Urfa halkının yanındayız.

‘URFA’NIN KADERİYLE OYNANIYOR’

Troleybüs tartışmasının yanında Karaköprü ilçesine teleferik projesi de gündemde. Bu projeye nasıl bakıyorsunuz?

Bu projeyi ben yeni duydum. Ama burası Uludağ, Palandöken, Erciyes Dağı da değil. Buna hiç gerek yok. Gerçekten bu memlekete yazık. Bunları yapacaklarına vatandaşların yol sorununu çözsünler. Yeni kavşaklar, yeni yollar yapılmalıdır. Siyasiler ve belediye başkanları Urfa’nın kaderiyle oynuyor.

Teleferiğin yapılacağı alanda tarihi yapılar da yok. Bu projenin turizme hiçbir katkısının olmayacağını diyebilir miyiz?

Turizme ne katkısı olacak ki! O teleferiğe binen bile olmaz. Sadece göstermelik için yapıyorlar. Gelip STK’larla bu konuyu tartışsınlar. Dediğim gibi en büyük sıkıntı trafik sorunudur.

Haşimiye bölgesindeki esnaflar daha çok 63 nolu hattaki güzergahta sorunların yaşadığını, araçların burada dönüşlerde zorlandığını söylüyorlar. Buradaki sorunlar nasıl giderilir?

Bu bölgede sorunlar kolay kolay bitmez. Ama ileriki zamanlarda buradaki yolların tek şerit olması gerekir. Ancak bu şekilde çözülür.

Direkt olarak kapatılmalı diyebilir miyiz?

Buradaki yolların kapatılması esnafların belini kırar. Bu nedenle esnafları da düşünmeliyiz. O yüzden buranın direkt kapanmasını onaylamıyorum. Bu projeleri uygularken kimden neyi,ne şekilde aldılar açıklasınlar.

Troleybüs tartışmasının başladığı dönemde şehir planlamacıları bu projenin Urfa’nın intiharı olacağı ifadesini kullanıyorlardı. Siz de bu görüşe katılıyor musunuz?

Tabii ki ben de bu görüşe katılıyorum. Bu proje memleketin intiharıdır. İki toplama merkezinin olması bile bir sorundur. Vatandaşlar nerede ineceğini şaşırıyor. Bu memleketin STK’ları, milletvekilleri, belediye başkanları yok mu? Biz göreve geldiğimizden bu yana her zaman doğruları konuştuk, konuşmaya da devam edeceğiz. Urfa’ya gönderilen paraların gereksiz harcanmasına karşı duracağız.

Söz konusu toplama merkezlerinin bu şekilde yapılması dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Celalettin Güvenç’in projesi olduğu, Kahramanmaraş’taki projenin burada yansıtıldığı söyleniyor…

Bunu değiştirmek çok mu zor! Gelsinler konuşalım, başka projeler tartışalım. Urfa’ya yakışır bir şekilde toplama merkezi yapalım. Orada vatandaşların ihtiyaçlarına cevap verecek tesisler kuralım. Bu şekilde toplu taşıma olmaz.

Büyükşehir Belediyesinin yetkileri sizde olsaydı uygulanacak olan troleybüs güzergahını hangi bölgelerde uygulamaya koyardınız?

Eğer alt yapı varsa Mardin yolunda Tıp Fakültesine, 800 Yataklı Hastaneye, havaalanı, cezaevine kadar olabilirdi.

Mücadele ettiğiniz kaçak servisler vardı. Kaçak servislere geçit vermediniz. Şu anda onların durumu nedir?

Kaçak servisleri yüzde 5’i şu anda kalmış. Bu konuda da Emniyet Müdürlüğümüzle denetim konusunda görüşmelerimiz devam ediyor. bunların zaten büyük kısmını bitirmiş durumdayız. Okul sezonunun açılmasıyla servisler öğrencilere daha iyi bir şekilde hizmet verecek. Biz belediye yetkilileri ile servis firmalarıyla görüşmeler sağlayacağız. Servisçilik anlamında bütün illerin gerisinde kalmışız.

Bunun sebebi nedir?

Çünkü çoğu servis kayıt dışı çalıştırılmış. Kimse bu konuyla ilgilenmemiş. Biz üç yıl içinde bütün esnaflarla görüştük. Korsan servisçileri bitirene kadar çalışmalara devam edeceğiz.

Yeni plaka dönemi hakkında bira bilgi verebilir misiniz?

Bazı vatandaşlar bizim dışımızda başka yerlerde plaka basıyordu. Bunlarda mühür de yoktu. Artık bu sorun da çözüldü. Bir sorun çıktığında gelen vatandaşlara plakalarını veriyoruz. Biz kesinlikle emniyet tarafından verilen ek-5 belgesi olmadan plaka vermiyoruz. Plakalar kusurluysa onları alıyoruz.

Başka illerin trafik akışına bakıldığında Urfa için hangi ilin trafik akışı Urfa’nın sorunlarını çözer?

Antep’in, Adana’nın, Ankara’nın trafik akışı çok güzel. Bu illerdeki gibi modeller bizim memlekete gelmeli. Trafik sorunu için kim olursa olsun beraber çalışmamız gerekir. Siyasiler, belediye başkanları şimdiye kadar bir sorunun çözümü için bir vatandaşla görüştüler mi?

En çok Abide Kavşağı’nda trafik sıkışırken, Tugay alanında köprülü kavşakların yapılması gerekli miydi?

Tugay bölgesinde de köprülü kavşakların yapılması, gerekli bir çalışmaydı. Çünkü orada da trafik çoğu zaman sıkışıyordu.

Çevik Kuvvet Projesinin hala faaliyete geçmemesini ve bunun sebebinin Karayolları Müdürlüğünün projeyi uygulamamasını nasıl değerlendiriyorsunuz?

Karayolları Müdürlüğü buna onay vermiyorsa bunun sebebi nedir? Birkaç ay önce görüştüğümde projenin bitmek üzere olduğu söylendi. Ama ortada daha bir şey yok. Suç Karayolları Müdürlüğüne atılsa da Belediye de burada suçludur. Yalnız belediye değil, milletvekilleri ve STK’lar da suçlu.

Son olarak eklemek istediğiniz bir konu var mı?

Göreve geldiğimden beri trafik sorunları ile ilgilendik, ilgilenmeye de devam edeceğiz. Bu işin peşini bırakmayacağız. Devletimizin Urfa’ya gönderdiği paraları gereksiz yere harcamaya kimsenin hakkı yoktur. Biz Urfa’nın her bölgesini eşit mesafede tutuyoruz. Çevre yolları yapılsa, her şey planlı bir şekilde yapılsa bu memleketin sorunları çözülür. En güzel topraklar bizde, bu gıdaların taşınmasını biz üstleniyoruz. Bu sorunlarla ilgilenmezsek bu memleketi kalkındıramayız. Eyyüpkent Mahallesi’ndeki vatandaşlar perişan durumda ama bunu görmezden geliyorlar. Başkan Nihat Çiftçi’yi gördüğüm yerde bu sorunları dile getireceğim.

Röportaj: Ahmet Can-Murat Doğan

Advert

İlginizi Çekebilir

Acı tablo: Konserden geri dönüşüme (VİDEOLU)

Urfalı sanatçı Hozan Serwan (Cuma Sedefdişi) son dönemlerde yaşanan sürecin beraberinde getirdiği sıkıntıları en çok …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan