Anasayfa / TÜM HABERLER / SİYASET / “DEDAŞ yoluyla adeta haraç kesilmektedir”

“DEDAŞ yoluyla adeta haraç kesilmektedir”

(RHA AJANS/RHA) – HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, “Viranşehir, Harran, Suruç Ovası ve diğer tarım bölgelerinde İktidarın yanlış politikalarının sonucu olarak çiftçiler tarımdan vazgeçme noktasına gelmiştir. Elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçinin tarım desteklemesi zamansız kesilmekte, DEDAŞ yoluyla adeta haraç kesilmektedir” dedi.

HDP Şanlıurfa Milletvekili Ayşe Sürücü, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde basın açıklaması yaptı. Sürücü, basın açıklamasında Şanlıurfa’daki tarıma ve DEDAŞ sorunlarına da değindi.

Sürücü, elektrik borçları yüzünden çiftçinin desteklemelerin kesildiğini ifade ederek şöyle konuştu:

“ Urfa ya dair değinmek istediğimiz ciddi sorunlarda mevcut.

Genel anlamda Tarım noktasında 17 yılda samandan nohuta her şeyi ithal eden AKP iktidarı, ülkeyi bir aile şirketine çevirmiş, şeker fabrikalarını kapatarak, şeker pancarı ekimini boşa çıkarmış, işçileri işsiz bırakmıştır. Seçim bölgem Urfa da ise pamuk ekim alanlarını daraltıp pamuk ithalatına başladınız, ülkeden üretilen tarım ürününü neden dışardan satın alma gereği duyuyorsunuz?

Viranşehir, Harran, Suruç Ovası ve diğer tarım bölgelerinde İktidarın yanlış politikalarının sonucu olarak çiftçiler tarımdan vazgeçme noktasına gelmiştir. Elektrik borcunu ödeyemeyen çiftçinin tarım desteklemesi zamansız kesilmekte, DEDAŞ yoluyla adeta haraç kesilmektedir.

Urfa ilimizde sıkça yaşanan elektrik kesintileri hayatı durdurma noktasına getirmiştir. Açıklama yapılmaksızın elektrik kesintileri yapılmakta böylece elektrikle çalışan eşyalar sık sık bozuluyor, aynı zamanda elektrik olmadığında bölge esnafı, otomatik sistemle çalışan kepenklerini dahi açıp, kapatamıyor. Görüştüğümüz esnaflar, bu durumdan dolayı ciddi ekonomik sorunlar yaşadığını dile getirmiştir. Keyfi tutumlar sergileyen DEDAŞ adeta bölgeye elektrik vermemektedir, diğer yandan da yüksek faturalandırma yaparak halkta ciddi mağduriyetler yaratmaktadır.

DEDAŞ eliyle fatura kesim işlemleri tamamen usulsüzce yapılmaktır. Görüştüğümüz yurttaşlar evde olmadıklarında, DEDAŞ’ın faturalandırmaları elektrik sayaçlarını okutmadan yaptığını ifade etmişlerdir.  Bu iddiaların bir an önce araştırılması gerekmektedir. Yine, DEDAŞ’a verilen şikâyet dilekçeleri cevapsız kalıyor, yurttaşlarımız 186’yı aradıklarında ise muhattap olarak kimseyi bulamıyor.  Trafoların, elektrik tel ve direklerinin bakımı gerekli aralıklarla yapılmıyor, Örneğin,, Viranşehir ilçesine bağlı Kadıköyüne Aslanlı Mezrası’nda aşınan elektrik tellerine çarpan büyükbaş hayvanlar telef olmuştur.

 

Bir yurttaşımız da aynı ihmalden dolayı yaşamını yitirebilirdi, bu konuda ciddi bir çalışmaya ihtiyaç duyulmaktadır. Elektriğe dair verdiğimiz önergeler ve meclis kürsüsünden belirtmemize rağmen hiçbir adım atılmamıştır.

Değerli arkadaşlar,

Dünyanın en büyük 6. barajı olan Atatürk Barajı, Türkiye’deki hidroelektrik santrallerinde üretilen enerjinin yüzde 20’sini tek başına karşılayacak seviyededir. Buna rağmen baraj çevresindeki iller arasında bulunan Urfa’nın hayatı ciddi düzeyde aksatan elektrik sorununun çözülememesi oldukça manidardır. Şanlıurfa halkı DEDAŞ’ın iddia edilen usulsüzlükleri dolayısı ile sosyal ve ekonomik açıdan ciddi mağduriyetler yaşamaktadır.

İktidarın, GAP Projesi kapsamında bölgede tarım, enerji ve kent yaşamı konusundaki başarı iddialarının mevcut durumlarla örtüşmediğini enerji ile ilgili seçim vaadlerinin baraj kenti sayılan Urfa’da artık ironik kaldığını belirtmeden geçmek istemiyorum.  Atatürk Barajından ülkenin pek çok yerine giden elektrik enerjisi miktarı ortadayken Urfa, Diyarbakır, Mardin Halkı Mum Işığına mahkûm ediliyor. Urfa, Diyarbakır, Mardin başta olmak üzere bölgede bir bütünen DEDAŞ ın halkı mağdur eden uygulamaları mevcut, Enerji bakanı da bölge halkı ve çiftçisini DEDAŞIN olmayan iş ahlakına ve vicdanına bırakmıştır. DEDAŞ’a dair mağduriyet yaratma ve haksız kazanç iddialarının acilen incelenip kapsamlı bir soruşturma yapılması elzemdir.”

 

Advert

İlginizi Çekebilir

İl Başkanı Kırıkçı: Bunun dışındaki hiç bir iddia gerçeği yansıtmıyor

(RHA AJANS/RHA) – Ak Parti İl Başkanı Abdurrahman Kırıkçı,"MKYK üyemiz ve İl koordinatörümüz gözetiminde AK …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

pendik escort bayan